[...] - 32% - jednonienasycone - 43% - wielonienasycone - 25% ** Z tego co czytałem w książkach o dietetyce to białka powinny być podzielone po 50% z każdego ze źródeł, natomiast tłuszcze powinny być dobrane w następujących proporcjach : nasycone - 43%, jednonienasycone - 27%, wielonienasycone - 30%. Czy jest to poprawne i w jaki sposób mam skorygować [...]
[...] wielu dietetyków i specjalistów od żywienia praktykujących oficjalnie uznaną linię nie zauważa tej kluczowej różnicy. W rezultacie, czego wszystkie naturalnie nasycone tłuszcze otrzymały etykietkę TRANS, czyli szkodliwych kwasów tłuszczowych. Rodzi się pytanie jak szkodliwe są częściowo hydrogenizowane oleje roślinne i zawarte w nich kwasy [...]
[...] i troche omegi 6. Jak wiadomo aby uzyskać masło orzechowe trzeba te orzechy wpierw podprazyc czyli poddać wysokiej temperaturze, wiec powinny wytworzyć sie wtedy tłuszcze trans, a producenci rożnych masel orzechowych dla sportowców twierdza ze takich tłuszczy nie ma w tym produkcie. Załóżmy ze piszą prawdę ponieważ maja kontrole i by [...]
[...] tym 24g zwierzęcych) T-2g W-48g Kcal-311 VII.Posiłek 20:15 -łosoś świeży 141g -brukselka 300g B-39g(w tym 28g zwierzęcych) T-20g W-8g Kcal-368 Łączna ilość: białko-235g tłuszcze-117g węglowodany strawne-285g Kcal-3158(deficyt kaloryczny na zero) Dostarczona ilość na kg masy ciała: białko 2,5g/kg masy ciała tłuszcze 1,2g/kg masy ciała [...]
[...] źródłem energii przy uprawianiu sportu. Organizm ma duże zapotrzebowanie na energie. Białko wykorzystywane jest jako źródło energii jedynie wówczas, gdy zaopatrzenie w tłuszcze i węglowodany jest za małe. Mit: Białka nigdy za dużo. Spożycie białka w ilości większej niż dzienne zapotrzebowanie zakłóca metabolizm organizmu. Widocznym efektem [...]
[...] jaką odrywają w organizmach. W ich skład wchodzą: węgiel, tlen, wodór i często inne pierwiastki, np. azot, fosfor. Wśród lipidów najważniejszymi biologicznie grupami są: • tłuszcze obojętne właściwe • fosfolipidy • sterydy • karotenoidy • woski Pytanie banalne dla , wszystkich nas , ale odp już nie taka [...]
[...] cholesterolu w diecie nie powinno przekraczać 200mg na dobę. Największym źródłem tego składnika w pożywieniu są jaja, podroby, tłuszcz mleka i mięsa. Są także dobre tłuszcze To przede wszystkim oleje roślinne a także produkowane na ich bazie margaryny miękkie oraz tłuszcze wchodzące w skład tłustych ryb morskich. Szczególnie te [...]
[...] się tu informację o których pewnie już było wiele razy na tym forum. Ale mam nadzieję że się przyda. Na polskim rynku są dziesiątki tysięcy produktów, które zawierają tzw. tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne - uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia. Zobacz, dlaczego warto ich unikać, a [...]
[...] Instytutu Flory w ramach Ogólnopolskiej Kampanii na rzecz Zdrowego Serca, wciąż mało wiemy o prawidłowej diecie. Jak zatem jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem? 1. Jedz tłuszcze roślinne i bądź zdrów Wbrew pozorom, wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest dobrym rozwiązaniem: to właśnie tłuszcz decyduje o sprawności naszego układu krążenia [...]
[...] T. Pamietaj aby smażyc jak najzadziej a jesli już smazyc to tylko na tłuszczach któr baro wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie [...]
[...] by w placku została wilgoć zeby była smaczny) po tym przełozyć na duga stronę po leciutkim zarumienienu się dalej 5 do 7 minut gotowac na malutkim ogniu. całośc białko 30g, tłuszcze 18g, wegle 90g kalorycznosc - 600kcal 2 posiłek razem z 3 (do zabrania praca / szkoła sałatka z kurczakiem godz 10.00 / godz 13.00 ( jemy dla wygody na posilek 2 i [...]
[...] chemicznych w procesie przemysłowego oczyszczania tłuszczów i podczas uwodornienia (utwardzania) w produkcji margaryn. Aby spełnić oczekiwania klientów wyprodukowany masowo tłuszcze muszą: -uchodzić za zdrowy (wystarczy, aby wyprodukować go na bazie bezsprzecznie zdrowego surowca; to co w czasie produkcji dzieje się z nim i jaki ma skutek dla [...]
TLUSZCZOWCE(LIPIDY) ZASTOSOWANIE, MOZLIWOSCI SUPLEMENTACJI ITP. Na początku można zaznaczyc ze tluszcze a wiec związki popularnie nazywane lipidami można spotkac w swiecie roślinnym i zwierzęcym. Stanowia one material energetyczny , budulcowy i osłonowy(izolacyjny). Aby mieć pelen obraz tego makroskładnika, trzeba sobie zadac pytanie co to sa [...]
[...] beztłuszczową masę ciała. Zazwyczaj są to jednak sloganowe formułki z opakowań produktów - mnie one nie przekonują! Przez kilka dekad zaprogramowano w ludziach lęk przed tłuszczem pokarmowym, skłaniający ich do częściowej lub całkowitej jego eliminacji z diety. Praktyka ta okazała się później niezbyt korzystna dla zdrowia. Długo dostrzegano w [...]
[...] zdolnościami intelektualnymi, poznawczymi i ruchowymi w odniesieniu do dzieci karmionych niewzbogaconym mlekiem -epa/dha poprawiły koordynację wzrokowo-ruchową dzieci (tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej,25% z nich to kwasy Omega-3, czyli ok. 15% masy całego mózgu i stanowią 30-60% tłuszczów w siatkówce oka) Dalej: -deficyt DHA/epa u osób [...]
Ello ciągle się słyszy i czyta, że ludzie jedzą za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wolno jeść za dużo wieprzowiny, bo ma mnóstwo nasyconych etc. Na forum też często zwraca się uwagę, żeby pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Sprawdziłem sobie na jednej stronie poszczególną ilość kwasów tłuszczowych w niektórych produktach: - [...]
Witam, Będzie to mój pierwszy „poważny" post na tym forum. Szukałem i nigdzie na forum nie mogłem znaleźć informacji nt. orientacyjnych wartości odżywczych jaj w zależności od ich wielkości. Postanowiłem napisać ten krótki art. dodatkowo zamieszczając w nim informację nt. oznaczenia jaj. Wartość odżywcza 100g „jajka" wg. USDA National Nutrient [...]
[...] holsztyńsko-fryzyjskiej z uwzględnieniem ich wieku i fazy laktacji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (83), 137-138 Ziemlański S., 2001, Zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze, Normy żywienia człowieka: fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa, 80-104 Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., 2012, Oleje tłoczone na zimno [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]